En historia från Stensunds verklighet

Det finns många som kommer till Stensund och gör enorma förändringar. Det sker hela tiden runt omkring oss, och ofta märks det inte förrän förändringen är skedd. Det finns otaliga historier om människor som utvecklats men jag vill dela ett minne som jag för evigt kommer bära med mig.
Det var på skolavslutningen. Vädret hade för en gångs skull svikit oss och vi var inomhus, i den stora samlingssalen. Kanske var det alla känslor i samma rum, som inte hade någonstans att ta vägen men när mannen klev upp kändes det som att tiden stod still. Han var en stark karaktär på skolan, en kille som tog hand om andra, fick andra att skratta och må bra och och stod upp för det han trodde var bra för de i sin närhet även om det kunde innebära brustna relationer.

Han ställde sig framför oss alla och berättade sin egen historia. Historien kändes som att den handlade om en helt annan människa. Och egentligen handlade den på något sätt om en helt annan människa, i en helt annan tid. Den vuxne mannen på scenen berättade om sitt liv kantat av kriminalitet och droger. Han pratade om hur han levt ett liv där han satte drogen i främsta rummet. Jag har hört många prata om sitt missbruk men det här var så naket, så öppet. Han berättade om skam, om hur han bestulit de i sin närhet, hur han missbrukat förtroenden, hur han satte drogerna framför sina barn. Han stod framför oss och berättade sin egen historia, utan försköningar, utan någon antydan till skryt om sitt galna liv utan blottade allt sitt. Han förväntade sig inget tillbaka.
Han berättar om hur hans farmor alltid stöttat honom, alltid trott på honom men hur han alltid lyckats svika henne. Trots att han misslyckades, att han svek så ofta, trodde hon stenhårt på honom. Det var ett fantastiskt tal och jag kan troligen inte med några ord förmedla den känslan jag fick när jag stod där. Jag grät. Jag grät rakt ut utan några andra tankar än på hans historia. Han avslutar sin historia med:

- Idag står jag här idag och har för första gången i mitt liv lyckats med något. Jag är för första gången i mitt liv stolt över något. Jag vill tacka er, jag vill tacka mig själv, jag vill tacka min familj men främst av allt vill jag tacka dig farmor, du som står här idag och äntligen ser mig lyckas.