Linnéa:

Huvet dör ju lite om man inte gör någonting”
 
Linnéa Aldén är en tjugotvååring från Sala som har jobbat i hemtjänsten och trivts bra med att göra saker för andra. Hon kände att hon ville läsa vidare på högskolan, kanske till socionom eller sjuksköterska. ”Men huvét dör ju lite om man inte gör nånting”, säger Linnéa och menar att hon tyckte att klivet till högskola blev lite för stort.

Hon kände att hon ville utvecklas mer som person och träna upp sin studieteknik. Nu går hon på Allmän kurs beteendevetenskap och trivs bra.”Det är en härlig kulturkrock mellan olika sorters människor”, säger Linnéa.

”En del tror kanske att folkhögskola innebär att man röker gräs och dansar magdans, men så är det inte! Det är inga tentor men en hel del att läsa. Studietekniken lär vi oss av varandra.” Linnéa får träna på att tala inför grupp och reflektera över varför hon tycker som hon gör i olika frågor. Klassen jobbar även med samtalsgrupper på 5-6 personer där man kan ta upp saker som tynger en eller gör en extra glad.

”Det är tex fascinerande att höra om hur någon kan ha mod och kraft att ta sig ur ett missbruk.” Eftersom Stensund ligger lite avsides får de som bor på internatet själva se till att det händer saker på fritiden. Linnéa läser, tittar på film, går på promenad eller bara hänger med kompisar.

”Man har det inte roligare än man gör sig”, säger hon.